Uratarinat

Moona Kautonen
Palvelumuotoilija ja projektipäällikkö
NHG Design -tiimissä projektipäällikkönä ja palvelumuotoilijana työskentelevä Moona Kautonen kuuli Nordic Healthcare Group:ista ensimmäisen kerran noin neljä vuotta sitten aamiaistilaisuudessa. Tilaisuus oli suunnattu sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisestä kiinnostuneille naisille, ja Moona päätyi juttelemaan NHG:llä työskennelleen projektipäällikön kanssa.
“Työt kuulostivat niin kiinnostavilta, että tapasin hänet vielä uudestaan aamiaisen merkeissä, ja hän rohkaisi minua hakemaan NHG:lle töihin”, nyt jo reilu kolme vuotta NHG:llä työskennellyt Moona muistelee.
NHG:llä Moona työskentelee projekteissa, joissa asiakkaina ovat pääosin sairaanhoitopiirit ja lääkeyhtiöt. Projektien tavoitteena on kehittää asiakas- tai työntekijäkokemusta, ja siksi projektit alkavat yleensä nykytilan selvityksellä, jossa keskitytään tunnistamaan olemassa olevat hyvät käytännöt ja kipukohdat. Tavoitteena on auttaa asiakkaita löytämään ratkaisuja, jotka auttavat laadukkaiden sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tuottamisessa ja luovat parempaa asiakaskokemusta. Moona on päässyt työskentelemään paljon digituotteiden parissa, sillä digipalveluiden kehitys on tärkeä osa terveydenhuollon tulevaisuutta. NHG:n palvelumuotoilijat työskentelevät projekteissa, joissa esimerkiksi digitalisaation hyötyjä sairaalamaailmassa havainnollistetaan asiakkaille toiminnan muutosta kuvaamalla. Koska NHG on laajentunut Suomesta muihin Pohjoismaihin, projektit painottuvat Suomea laajemmalle.
“Meidän tiimissä pääsee mukaan myös kansainvälisiin projekteihin, esimerkiksi selvittämään, minkälainen jonkun tietyn sairauden potilas- ja työntekijäkokemus on Pohjoismaissa”, Moona selventää.
Kaikista projekteista Moonalle on parhaiten jäänyt mieleen kokonaisvaltainen hanke, jossa hän pääsi osaksi koko prosessia selvityksestä pilotointiin. Tavoitteena oli löytää konkreettisia tapoja tuoda ravintolamaisuutta osaksi sairaalan ruokapalveluita, jotta potilaskokemusta saataisiin kehitettyä. Projekti kesti kokonaisuudessaan pari vuotta, ja lopputuloksena saatiin uusi konkreettinen tapa toimia, jonka sairaanhoitopiiri otti käyttöön.
Moona kuvailee NHG:tä työyhteisönä asiantuntevaksi, nuorekkaaksi ja huumorintajuiseksi – halu työskennellä sosiaali- ja terveydenhuollon parissa on työntekijöitä yhdistävä tekijä. NHG:llä pääsee myös toteuttamaan itseään. Moonan mielestä yksi NHG:n vahvuuksista on se, että osaaminen on laajaa, ja siksi sosiaali- ja terveydenhuoltoakin osataan katsoa monesta eri näkökulmasta. Talosta löytyy niin strategisen ja johdon konsultoinnin asiantuntijoita kuin myös data- ja palvelumuotoiluosaamista. Myös NHG:läisten koulutustaustat vaihtelevat, ja talosta löytyy esimerkiksi diplomi-insinöörejä, kauppatieteilijöitä, lääkäreitä ja taiteen maistereita sekä yhteiskuntatieteilijöitä niin kuin Moona.
“Minulle palvelumuotoiluosaaminen on karttunut työn kautta. Varsinkin sosiaali- ja terveydenhuollon ihmislähtöinen kehittäminen on ollut ajuri urallani”, aiemmin niin kaupungilla kuin yksityisessä yrityksessä työskennellyt Moona kertoo.
Innostumista työssä Moonalle tuo merkitykselliset projektit, tiimi ja asiakkaat – varsinkin kokonaan uudenlaiset projektit antavat energiaa työntekoon. Moonalle tiimityö sopii hyvin: yhdessä on hauskaa pohtia ja luoda ratkaisuja ja yhdessä asioista myös innostuu herkästi. Lisäksi tiimin kanssa on mukava viettää aikaa myös työympäristön ulkopuolella, esimerkiksi tiimipäivillä.
Asiakkaita Moona kuvailee todella mukaviksi ja kehitysmyönteisiksi: heillä on halua ja innostusta muuttaa alaa siten, että potilas tai loppuasiakas huomioidaan parhaalla mahdollisella tavalla.
“On hyvin antoisaa nähdä, kun asiakkaat saavan uusia näkökulmia omaan tekemiseensä meidän projektien kautta”, Moona kertoo. “On mahtavaa saada palautetta asiakkailta, että he näkevät meidän työn tärkeänä.”

Severi Niskanen
Senior Manager ja datatiimin vetäjä
Senior Managerina ja datatiimin vetäjänä työskentelevä Severi Niskanen aloitti data-analyytikkona Nordic Healthcare Groupilla vuonna 2016. Vuosien aikana hänen vastuunsa on kasvanut, samalla kun myös NHG:n dataosaaminen on laajentunut.
“Aloittaessani NHG:llä erillistä datatiimiä ei vielä ollut”, Severi muistelee. “Datatiimi perustettiin noin puoli vuotta aloittamiseni jälkeen: alussa meitä oli neljä henkilöä – nyt jo parikymmentä. Tekeminen on tässä ajassa kehittynyt ja tiimin osaaminen monipuolistunut uskomattoman paljon.”
NHG:stä Severi oli kuullut ja kiinnostunut jo opiskeluaikoina. Työskenneltyään opiskelujen jälkeen useamman vuoden asiantuntijaroolissa teollisuuden parissa, hän päätti kokeilla urallaan uutta suuntaa ja vaihtaa konsultoinnin pariin. Mahdollisuus vahvistaa asiantuntijuuttaan erilaisessa toimintaympäristössä ei ole Severiä näin viiden vuoden jälkeenkään kaduttanut, vaan jatkuvasti kehittyvä ja oman kiinnostuksen mukaan muuttuva työnkuva tuntuu yhä erittäin mieluiselta.
Severin taivalta NHG:llä ovat ohjanneet monipuoliset datalähtöiset projektit. Alussa hän teki töitä enemmän vertaiskehittämisen tuotteiden parissa, kun taas nykyisin painopiste on siirtynyt enemmän tiedolla johtamisen työkaluihin. Samalla Severi on päässyt oppimaan uutta Real World Data-tutkimuksissa, joissa yhdistyy tutkimus ja tiedonkäsittelyn metodit. Data-asiantuntijan kannalta tämä on mahdollisuus käsitellä dataa eri lähtökohdista ja osallistua täysin uuden tiedon tuomiseen kaikkien hyödynnettäväksi.
Severin nykyiseen rooliin datatiimissä kuuluu mm. tiimin vetäminen, esihenkilötyö, sisäinen kehittäminen, myynti ja teknisen projektipäällikkönä toimiminen – “kädet savessakin” hän pääsee onnekseen edelleen töitä tekemään.
NHG:llä työskentelyssä Severin mielestä parasta on osaavat ihmiset, niin kollegat kuin asiakkaat. Sosiaali- ja terveydenhuollon alalla tapahtuu koko ajan ja NHG:llä pääseekin jatkuvasti oppimaan uutta. Severiä motivoi työssä erityisesti uuden tiedon tuottaminen maailmaan; varsinkin kun kyseessä on sosiaali- ja terveydenhuollon päätöksenteon muovaaminen entistä datalähtöisemmäksi.
“Minusta on hienoa päästä antamaan oma panokseni tämän alan kehittymiseksi. Me saamme siistejä asioita aikaan yhdessä”, Severi kertoo. “Meillä pääsemme tekemään asioita, joilla on iso vaikutus ihmisten hyvinvointiin.”
Työyhteisönä NHG on Severin mielestä yhteisöllinen, asiantunteva ja innostava. Työarkeen lisämaustetta ovat tuoneet NHG:n yhteiset matkat. Matkojen aikana pääsee luomaan syvempiä ystävyyssuhteita ihmisten kanssa, joiden kanssa viettää arkisin paljon aikaa. Vapaa-aika kuluu Severillä perheen parissa, liikkuen ja matkustellen.

Heljä Karvonen
Konsultti
Traineena aloittanut Heljä Karvonen on työskennellyt Nordic Healthcare Groupissa yli kaksi vuotta. Trainee-ohjelmaan hän päätti hakea mukaan, kun NHG tuli hänelle tutuksi terveystaloustieteen kandivaiheen opinnoissa. Kun Heljä etsi materiaaleja kandidaatin tutkielmaansa varten, NHG:n kirjoittama julkaisu tuli vastaan, jolloin Heljä kiinnostui ja tutustui yritykseen paremmin.
“Päätin, että haen NHG:lle töihin opintojen loppuvaiheessa”, Heljä kertoo. “Kolmen kuukauden trainee-jakson jälkeen sain jatkaa tuntisopimuksella opintojen ohella, kunnes valmistumisen jälkeen minut ylennettiin analyytikoksi.”
Heljä on edennyt analyytikon tehtävistä konsultiksi ja työskentelee nykyään yhdessä NHG:n kolmesta geneerisestä konsultointitiimistä, joissa pääsee mukaan hyvin laaja-alaisesti erilaisiin projekteihin. Hänelle tällainen tiimi on sopinut todella hyvin, sillä hän nauttii uusien ja erilaisten asioiden oppimisesta. Viime vuonna Heljä perehtyi ikäihmisten palveluihin ja sairaalasuunnitteluun, kun taas tänä vuonna vammaispalveluihin liittyvät projektit ovat vieneet suuren osan ajasta. Heljä pääsi tänä vuonna myös mukaan sote-uudistuksen toimeenpanoon liittyvään osaselvitykseen.
“Olen ollut aktiivisesti myös mukana meidän vertaiskehittämisen tuotteissa, sillä aloitin jo ensimmäisenä vuonna kirurgian ja neurokirurgian tuotteissa ja tänä vuonna siirryin myös päivystyksen tuotteeseen. Pidän vertaiskehittämisestä, sillä siinä pääsee perehtymään laajemmin tiettyyn erikoisalaan ja toimintaan. Tuotetiimit ovat olleet huippuja”, hän kertoo.
Vertaiskehittämisen tuotteet ovat osa NHG:n Solutions-liiketoimintaa, jossa esimerkiksi sairaanhoidon yksiköiden toimintaa peilataan muiden vastaavien yksiköiden toimintaan. Vertaiskehittämisen tavoitteena on tunnistaa tarvittavia toimenpiteitä ja jakaa parhaita käytäntöjä yksiköiden toiminnan kehittämiseksi.
Mieleenpainuvin projekti Heljälle on ollut perusturvan tuottavuusohjelma, jossa hän vastasi sekä analyysin kvantitatiivisesta että laadullisesta puolesta ja oli itse mukana esittelemässä kokoamaansa analyysiä perusturvalautakunnalle. Projekti konkretisoi hyvin, mihin tietoja käytetään, ja lopputuloksesta pystyi lukemaan jopa paikallisesta lehdestä.
Työssä Heljää innostaa se, että siitä saa aktiivisesti palautetta ja kiitosta. NHG:llä onnistumiset tehdään näkyväksi työkavereiden kesken, mutta myös omasta tekemisestä saa palautetta, mikä edesauttaa kehittymään. Lisäksi yhdessä tekeminen, niin projektitiimin kuin asiakkaiden kanssa, on Heljälle tärkeä voimavara. Koska NHG on 150 asiantuntijalla vielä suhteellisen pieni yritys, työkavereihin pääsee ihan oikeasti tutustumaan.
“Meillä ei tarvitse yksin puurtaa. Työkavereiden kanssa voi käsitellä niin hankalia tilanteita kuin onnistumisia”, hän kertoo. “Sitä paitsi täältä löytyy tyyppejä, joiden kanssa haluaa hengailla myös vapaa-ajalla eikä vain jutella työasioita.”
Heljä on osallistunut molempiin NHG:n järjestämiin vaellusretkiin; vuonna 2020 viikonloppua vietettiin Repoveden kansallispuistossa ja 2021 kohde oli Teijon kansallispuisto. NHG:llä voi itse ehdottaa ideoita, mitä haluaisi työporukalla tehdä, kerätä kiinnostuneen joukon ja toteuttaa ideansa. Kyse voi olla esimerkiksi retkistä tai lajikokeiluista, mikä onkin liikuntaa arvostavan Heljän mielestä iso plussa. Heljä arvostaa myös mahdollisuutta erottaa työ ja vapaa-aika – työasiat voi jättää ajatuksistaan, kun sulkee koneen.
Työyhteisöä Heljä kuvailee nuorekkaaksi ja kannustavaksi. Trainee pääsee kasvattamaan omaa vastuuta itselle sopivaan tahtiin ja myös vaikuttamaan toimintaan. Kehitysideoita voi helposti antaa ja niihin myös reagoidaan. Lisäksi asiantuntemus sekä tiedon ja osaamisen jakaminen kollegoiden kesken on tärkeä osa NHG:tä.
“Joku sanoi joskus että NHG on niin kuin sosiaali- ja terveydenhuollon korkeakoulu, ja se on kyllä osuva ilmaisu”, Heljä naurahtaa.

Ilari Arponen
Konsultti
Strategiatiimissä konsulttina työskentelevä Ilari Arponen aloitti Nordic Healthcare Groupilla analyytikkona vuonna 2020. Aalto-yliopiston tuotantotalouden linjalta diplomi-insinööriksi valmistunut Ilari päätyi NHG:lle osittain sattuman kautta, kun hän pääsi tutustumaan yritykseen paremmin rekrytointimessuilla ja rohkaistui hakemaan analyytikoksi NHG:läisten kanssa käydyn keskustelun jälkeen. Ilari oli kiinnostunut jo koulussa strategiasta ja markkinaselvityksistä sekä sosiaali- ja terveysalasta – nykyisessä tehtävässään hän pääsee syventymään niihin kaikkiin.
Toimittuaan analyytikkona NHG:n strategiatiimissä puolitoista vuotta Ilari sai ylennyksen konsultiksi syksyllä 2021. Ilarin mukaan analyytikot perehtyvät analyysiin tarkemmin yhdestä näkökulmasta, kun taas konsultti tarkastelee enemmän myös kokonaiskuvaa. Lisäksi konsulttina pääsee tukemaan ja ohjeistamaan analyytikoita heidän työssään. Ilarilla oli kokemusta jo samantyyppisistä tehtävistä muun muassa kansainvälisestä konsultointiyrityksestä sekä ICT-yrityksestä ja seuraavana askeleena hän tavoittelee urallaan projektin hallitsemista kokonaisuutena alusta loppuun saakka.
Ilarin nykyiset tehtävät NHG:llä koostuvat pääosin strategiaan liittyvistä projekteista sekä markkinaselvityksistä sosiaali- ja terveydenhuollon parissa. Alkuajoilta Ilarilla on jäänyt mieleen ensimmäinen isompi Commercial Due Diligence -projekti, jossa tavoitteena oli tukea sijoittajaa sijoituspäätöksen tekemisessä erilaisten selvitysten avulla Pohjoismaissa. Projektissa tehtiin aktiivista yhteistyötä sekä Ruotsin kumppanin että NHG:n Tanskan toimiston kanssa. Muut projektit ovat koostuneet esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon kiinteistökauppoihin liittyvistä selvityksistä.
“Strategiatiimin asiakkaina toimivat pääosin sijoittajat ja yksityisen sektorin palveluntuottajat”, Ilari kuvailee. “He ovat jääneet mieleeni tarkkoina ja ammattitaitoisina toimijoina.”
Mielenkiintoiset projektit sekä ongelmanratkaisu motivoivat Ilaria. Ongelmanratkaisun monipuolisuus tekee työstä erittäin kiinnostavaa ja siihen voi kuulua laadullista sekä määrällistä analyysia ja päätelmien tekemistä monien eri lähteiden perusteella. Ilari mainitsee jokaisen projektin lopussa annettavan ja saatavan rakentavan palautteen myös suurena oppimista sekä motivaatiota tukevana tekijänä.
“NHG:llä pääsee ratkomaan erittäin mielenkiintoisia haasteita ja tukena on aina ammattitaitoinen sekä kannustava tiimi”, Ilari toteaa.
Tapahtumat, erityisesti Tahkon laskettelureissu, kesäjuhlat sekä illalliset oman tiimin kanssa ovat jääneet mieleen iloisina muistoina NHG:stä. NHG:n avoin ilmapiiri tukee myös jaksamista ja ihmisten mielipiteet otetaan aina huomioon. Ilari mainitsee myös isona plussana työ- ja vapaa-ajan tasapainon. Kestävyysurheilu, kuten juoksu ja hiihto, ovat Ilarille lähellä sydäntä ja työn joustavuus on mahdollistanut aktiivisen harrastamisen omien aikataulujen mukaan.
“Nuorekas, mukava ja rento työilmapiiri tukee jaksamista ja ystävyyssuhteita on syntynyt myös työn ulkopuolelle”, Ilari kertoo.
Vuodet ovat olleet Ilarin mukaan hyvin opettavaisia. Hän on oppinut laajasti konsultoinnista sekä sosiaali- ja terveydenhuollosta ja saanut paljon uusia ystäviä ja tuttavuuksia. Ilarilla on ollut myös vapaus syventyä häntä eniten kiinnostaviin osa-alueisiin, kuten strategiaan.
“Työurani alku NHG:llä on ollut oikein mukava ja antoisa! Odotan innolla uusia haasteita, joita saan kohdata tulevissa projekteissamme”, Ilari toteaa.

Emma Niskasaari
Konsultti
Digital Transformation -liiketoiminnassa konsulttina työskentelevä Emma Niskasaari aloitti uransa NHG:llä vuonna 2021. Analyytikkona aloittanut Emma päätyi sosiaali- ja terveysalalle alun perin fysioterapeutin koulutuksensa kautta, mutta pian työt fysioterapeuttina aloitettuaan hän huomasi intohimon nimenomaan alan kehittämistä kohtaan. Tämän seurauksena Emma hakeutui kliinisistä tehtävistä kehittämistyön pariin kuntayhtymään, jossa hän aloitti tehtävät ensimmäistä kertaa digitalisaation parissa. Kipinä digitalisaatiota kohtaan oli syttynyt – aiheesta syvemmin kiinnostuttuaan Emma päätyi hakemaan eteenpäin työterveyshuollon asiantuntijatehtäviin asiakkaiden digipalveluiden pariin sekä syventämään osaamistaan terveyshallintotieteiden maisteriopinnoilla.
Emma törmäsi NHG:hen ensimmäistä kertaa opintojensa aikana yrityksen tekemien selvitysten ja julkaisujen kautta. Erityisesti hänen huomionsa kiinnittyi NHG:n ajamaan sosiaali- ja terveydenhuollon vaikuttavuuteen, josta hän oli kiinnostunut jo opintojensa aikana. Tutustuttuaan syvemmin NHG:n toimintaan Emmaa alkoi kiinnostamaan konsultointi ja etenkin asiantuntijayrityksen näkökulma aiheisiin, joiden parissa hän oli päässyt työskentelemään jo palveluntarjoajan puolella. Lopulta hän päätyi hakemaan NHG:lle avoimen hakemuksen kautta ja aloitti uransa analyytikkona vuoden 2021 alussa.
Emma kuvailee nykyistä työnkuvaansa konsulttina monipuolisena sekä kiinnostavana, ja erityisesti hän pitää projektien laaja-alaisuudesta. Emman työnkuva muodostuu pääosin projekteista julkisen sektorin toimijoiden, kuten hyvinvointialueiden ja valtionhallinnon, kanssa. Hän on päässyt työskentelemään paljon esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen sekä siihen liittyvien ICT-muutosten parissa. Projektit ovat sisältäneet esimerkiksi suunnittelua, koordinointia ja fasilitointia, joiden avulla on tarkoitus tukea valtionhallintoa ja hyvinvointialueita rakenneuudistuksen tuomissa muutoksissa.
“Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on merkittävin hallinnollinen uudistus koko Suomen historian aikana, ja on mahtavaa päästä osaksi tällaista uudistusta!”, Emma toteaa.
Emma lisää, että on huikeaa saada ensikäden tietoa viimeisimmistä kansallisen tason ICT-muutoksista ja päästä työskentelemään näiden parissa. Kun uudistuksen toimeenpanoa lähdettiin valmistelemaan, NHG oli mukana rakentamassa alueellisen toimeenpanon tiekarttaa hyvinvointialueille. Tätä tiekarttaa on hyödynnetty siitä lähtien monissa eri yhteyksissä.
Emman kokemus digipalveluiden suunnittelun parista on saanut hänet kiinnostumaan myös laajemmin asiakkaiden palveluiden suunnittelusta, ja tästä johtuen hän työskentelee myös paljon erilaisten palvelumuotoiluprojektien parissa. Emma auttaa siis asiakkaita heidän digitaalisten palveluidensa toimintalähtöisessä kehittämisessä, joka sisältää esimerkiksi asiakaskokemuksen kartoittamista haastatteluiden avulla. Saadun datan pohjalta voidaan tämän jälkeen esimerkiksi visualisoida asiakaspolkuja ja prosesseja asiakasorganisaatiolle.
Emma korostaa, että asiakastyö muodostaa suuren osan työnkuvasta. Itsenäisen työn lisäksi projektit sisältävät usein paljon niin työpajoja kuin kokouksia asiakkaan kanssa. Hän kokee asiakastyön olevan hyvin antoisaa.
“On erittäin mielenkiintoista päästä kuulemaan asiakkaiden kokemuksia ja päästä vuorovaikuttamaan heidän kanssaan. Parasta työpajoissa on ollut, kun paikalle saapuneet henkilöt ovat käyneet aitoa keskustelua toistensa kanssa ja keskustelu on oikeasti tuottanut tulosta”, Emma kertoo.
Lisäksi kokemus merkityksellisestä työstä on Emmalle yksi suurimmista motivaatiotekijöistä juuri NHG:llä. Hän kokee tärkeäksi, että voi vaikuttaa itselleen tärkeisiin asioihin, tässä tapauksessa sosiaali- ja terveysalaan, sekä sitä kautta ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Myös työskentelyn joustavuus sekä ihanat työkaverit vaikuttavat suuresti työn mielekkyyteen. Joustavuus on tukenut Emmaa paljon esimerkiksi työn ja perhe-elämän yhteensovittamisessa, kun taas kahvitauot ja kävelypalaverit kollegoiden kanssa tukevat jaksamista ja antavat iloa arkeen.
Emman mielestä on myös mahtavaa saada työskennellä kollegoiden kanssa, joilla on niin kova osaaminen alasta: “Meillä on huikea tietotaito firman sisällä ja huomaan, että jokaiselta kollegalta ja projektista saa aina oppia valtavasti. On myös helpottavaa tietää, että apua saa aina aiheesta riippumatta, olitpa sitten kokeneempi tai urasi alussa oleva tekijä.”