Etusivu » Uutiset » NHG People: toimitusjohtaja Jouko Kuisma, NHG Salivirta

Blogi

NHG People: toimitusjohtaja Jouko Kuisma, NHG Salivirta

NHG People on NHG Näkökulmien juttusarja, jossa haluamme tuoda esiin ihmisiä NHG:n takana. Tällä kertaa sarjassa esittäytyy tuore NHG:läinen, NHG Salivirta Oy:n toimitusjohtaja Jouko Kuisma.

Millainen tausta sinulla on?

Olen pienestä pitäen ollut kiinnostunut tekniikasta ja miltei vaippaikäisenä tiesin myös kertoa, että minusta tulee isona johtaja. Tee itse -hengessä olen korjannut paljon kaikenlaista, joskus rikkonutkin. Ilmeisin uravalinta olisi varmasti ollut tekniikan ala, mutta lukiossa havahduin siihen, että yliopiston matematiikka ei olisi ollut oma juttuni. Päädyin Helsingin yliopistolle opiskelemaan kieliteknologiaa eli tietokonelingvistiikkaa, jossa mallinnetaan matemaattisesti kieltä: käytännön sovelluksia ovat esimerkiksi konekäännös ja puheentunnistus. Olen siis koulutaustaltani filosofian maisteri.

Miten päädyit sosiaali- ja terveydenhuollon digiratkaisujen pariin?

Perustin ensimmäisen ohjelmistoalan yritykseni abiturienttina ja pian sen jälkeen ensimmäisen konsulttiyritykseni, jossa konsultoin erityisesti graafista alaa. Sattumien kautta sain yritykselleni 90-luvun lopussa sairaalalaitteiden edustuksen. Aihepiiri liittyi myös sopivasti opiskeluihini. Toimitin näitä puhehäiriöiden tutkimuslaitteita foniatrian poliklinikoille ja yliopistoille. Myöhemmin siirryin työskentelemään Elisalle sekä Tiedolle. Niiden palveluksessa työskentelin jo kokoaikaisesti terveydenhuollon tietotekniikan parissa ja sain vetääkseni tuote- ja palveluliiketoimintaa tekeviä yksiköitä. 2010-luvun taitteessa vedin terveydenhuollon laboratoriotietojärjestelmien liiketoimintaa yhtiössä, jossa sekä organisaationi että asiakaskuntamme oli vahvasti Pohjoismaista. Ehdin vielä vuodeksi monikansalliseen Fujitsuun ennen kuin veri veti taas konsultoinnin pariin Salivirralle kahdeksan vuotta sitten. Salivirrassa aikani ei käynyt tylsäksi, sillä aina oli uusia haasteita taklattavaksi – sekä itse yhtiön kasvuhakuisessa johtamisessa että asiakkaiden vaativissa toimeksiannoissa.

Millaista työtä teet?

Pidän työssäni erityisesti siitä, että pääsen tiimini kanssa asettamaan vaativia tavoitteita ja seuraamaan niiden täyttymistä. Johdossani Salivirta ehti kasvaa kooltaan noin nelinkertaiseksi. Olen myös ollut toteuttamassa asiakasprojekteja ”kädet savessa”. Viime vuosina olen tehnyt esimerkiksi strategiatoimeksiantoja, liiketoimintasuunnitelmia, palvelukehitystä ja julkisia hankintoja. Konsulttityön monipuolisuus kiehtoo minua.

Millaisia asioita haluaisit edistää sosiaali- ja terveydenhuollossa?

Uskon tietotekniikkaan keskeisenä työkaluna tuottavuuden ja laadun parantamiseksi: se pitää valjastaa avuksemme ja siitä pitää tulla näkymätön apurimme. Tietotekniikan tulee auttaa meitä suoriutumaan tehokkaammin päivittäisestä työstämme, mutta samalla sen tulee olla taustalla eikä liiaksi korostaa itseään. Kuten Mark Weiser totesi: teknologian tulee luoda rauhaa.

Tietotekniikka auttaa tuomaan läpinäkyvyyttä prosesseihin. Data kertoo meille, mikä toimii ja mikä ei. Näin pystymme tekemään parempia päätöksiä. En usko, että mikään yksittäinen teknologia, kuten hoivarobotit, yksin tulisi pelastamaan sote-alaa tai ratkaisemaan henkilöstöpulaa: sotessa on aina tarvetta ihmisille. Teknologia toimii taustalla avustajana.

Miten Salivirta mielestäsi täydentää NHG:n osaamista?

Olen todella innostunut siitä, että yhdistämällä Salivirran digikehittämisosaamisen NHG:n laajaan ja tosi syvään terveydenhuollon muuhun kehittämisosaamiseen tuloksena on organisaatio, joka on nyt selkeästi maan kovin sote-konsultoinnin osaaja. Tämä mahdollistaa asiantuntijoillemme yhä kiinnostavampiin ja vaativampiin asiakasprojekteihin mukaan pääsyn ja olen varma että myös asiakkaat näkevät tämän osaamiskeskittymän – Salivirralla vahvistuneen NHG:n – aiempaakin kiinnostavampana kehittämiskumppanina.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Kun lumet sulavat, laitan Makitan akut lataukseen. Kesä on nikkarointikautta: mielipuuhiini kuuluu kaikki puuhastelu remontoinnista kesäauton korjaamiseen. Tyttäreni alkavat olla jo teini-iässä, joten vaimon kanssa jää aikaa myös kuntoiluun.

Lue lisää: NHG ostaa sosiaali- ja terveydenhuollon digitalisoinnin asiantuntijan Salivirta & Partnersin

"(Obligatoriskt)" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.