Etusivu » Uutiset » NHG People: analytiikkaratkaisujen liiketoimintajohtaja Tomi Malmström

Blogi

NHG People: analytiikkaratkaisujen liiketoimintajohtaja Tomi Malmström

NHG People on NHG Näkökulmien juttusarja, jossa haluamme tuoda esiin ihmisiä NHG:n takana. Tällä kertaa sarjassa esittäytyy NHG:n analytiikkaratkaisujen liiketoimintajohtaja Tomi Malmström.

Millainen tausta sinulla on?

Juureni ulottuvat Aalto-yliopiston HEMA (Healthcare Engineering, Management and Architecture) -yksikköön – sinne, mistä NHG:kin sai alkunsa. Siellä, terveydenhuollon tuotantotalouden tutkimusryhmässä, innostus alaa kohtaan lähti liikkeelle. Koulutukseltani olen tuotantotalouden diplomi-insinööri ja työn alla on myös tohtorikoulutus.

Miten päädyit sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisen pariin?

Jo lapsena olin päättänyt, etten halunnut lääkäriksi, kun niitä oli lähisuvussa jo niin paljon. Taisin myös kauhistella veren näkemistä pienempänä. Tuotantotalous ja työskentely liiketoiminnan parissa tuntui omalta valinnalta lukion jälkeen. Päädyin lopulta (hieman sattumaltakin) tekemään diplomityötä HEMA-yksikössä. Olin myös jo aiemmin tehnyt töitä sosiaali- ja terveydenhuollon alueella tutkimusassistenttina HUS:issa sekä kotihoidon virtuaalihoidon parissa. Mahtavat projektit HEMA-yksikössä ja myöhemmin NHG:llä saivat kuitenkin lopulta intohimon terveydenhuollon kehittämiseen heräämään.

Millaista työtä teet?

Työnkuvani on laaja, ja jakautuu karkeasti liiketoimintaan ja strategiaan, asiakkuuksiin sekä ihmisten ja organisaation kehittämiseen liittyviin tehtäviin. Suurimpana analytiikkaratkaisujen alueena NHG:llä on vertaiskehittämispalvelut ja iso osa omasta työstä onkin ollut kyseisen palvelun kehittämistä Suomessa, mutta myös Tanskassa ja Ruotsissa. Oma asiantuntijuus ja innostus on ollut aina etenkin tiedolla johtamisen ja vertaiskehittämisen hyödyntämisessä sosiaali- ja terveydenhuollon päätöksenteossa. Erittäin kiinnostavia tehtäviä on ollut kauttaaltaan eri sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen kehittämisessä, mutta erityisen tärkeä alue on itselleni ollut aina päivystyksen kehitys.

Millaisia asioita haluaisit edistää sosiaali- ja terveydenhuollossa?

Ennen kaikkea olen aina ollut innostunut valtavasta kehittämispotentiaalista terveydenhuollossa laadun, tuottavuuden, kustannusten ja vaikuttavuuden osalta. Tuotantotalouden opit tarjoavat hienoja työkaluja näiden asioiden kehittämiseen. Oma kokemus on myös ollut, että terveydenhuollossa johdolla ei ole aina käytettävissään tarpeeksi tietoa ja dataa päätösten pohjaksi. Tämä vaatii määrätietoista tiedolla johtamisen kehittämistä. Vertaiskehittäminen toimii osaltaan yhtenä tärkeänä elementtinä tähän tarjoamalla sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille pitkäaikaisia tuloksia oman organisaation tuloksista ja mahdollisuuden vertailla niitä muiden vastaavien toimijoiden kanssa. Lisäksi vertaiskehittämisringeissä on aina päästy jakamaan kokemuksia parhaista käytännöistä alan toimijoiden kesken.

Myös terveydenhuollon kysyntään ja sen ohjaukseen liittyen on paljon kehitettävää, jotta nyt ja tulevaisuudessa resurssien riittävyys olisi mahdollista toteutua. Tekeillä oleva väitöskirjani käsittelee juuri päivystyksen kysynnän hallintaa.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Vapaa-ajallani pelaan jääkiekkoa ja olen mukana valmentamassa poikani joukkuetta. Mökkeily on itselleni todella tärkeää ja lisäksi rentoudun ruoanlaiton parissa. Mikä olisi mahtavampaa kuin kesäinen päivä grillin ääressä! Joskus harrastus on kuitenkin vienyt niinkin pitkälle kuin mukaan MasterChef-kilpailuun. Voittoa ei tuolloin ihan kuitenkaan tullut. Tie nousi pystyyn, kun ankanmaksamousse ei ihan ehtinyt hyytyä määräajassa. Niille kokemuksille on ollut silti hyvä rakentaa erilaisia kotikokin kokkauskokeiluja.

Lue lisää benchmarkingista Mitä on benchmarking ja mitä vertaiskehittämisellä voidaan saavuttaa sosiaali- ja terveydenhuollossa?

"(Obligatoriskt)" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.